De vorkclausule verder toegelicht

Geplaatst op maandag 11 april 2016 in Uitgelicht

Momenteel bieden wij uw geen vorkclausule aan.

Wij hebben momenteel geen mogelijkheden voor het verzekeren van woningen op basis van een vorkclausule. De enige partij die dit momenteel aanbiedt is De Vereenden

De vorkclausule wordt veelal gebruikt bij opstalverzekeringen voor bijzondere opstallen zoals, monumentale panden, woonboerderijen en kerken. Hierbij staat vast dat de klant, in geval van totaalverlies, niet overgaat tot herbouw in de oude staat van voor het totaalverlies, maar anders en moderner zal herbouwen. De clausule noemt het bedrag dat ten hoogste vergoed wordt als de klant anders herbouwt. Bij opname van deze clausule wordt de premie berekend over het gemiddeld van het verzekerd bedrag en de vorkbedrag.

Een praktijkvoorbeeld

Voorbeeld: U heeft een woonboerderij die in de huidige staat een herbouwwaarde van € 750.000,- heeft. Indien uw riet gedekte woonboerderij bij brand verloren gaat en u zeker weet dat u niet in de huidige bouwstijl wilt terugbouwen, maar bewust kiest voor een kleinere moderne woning. De bouwkosten voor een kleinere moderne woning bedragen € 500.000,-, het vorkbedrag, door hier de vorkclausule te gebruiken zal de herbouwwaarde als uitgangspunt worden genomen bij een gedeeltelijke schade en bij een totaalverlies wordt het vorkbedrag van € 500.000,- uitgekeerd. De premie zal worden berekend over (€ 750.000,- + € 500.000,-) : 2 = € 625.000,- waardoor uw premie lager zal zijn.

Met een belangrijk verzekeringsprobleem wordt bij een vorkclausule rekening gehouden. Bij onderverzekering zal bij een partiële of deel schade een zogenoemde onderverzekeringsfactor worden toegepast en met de vorkclausule niet.

Daarom wordt bij de vorkclausule vaak met de verzekeraar afgesproken dat er in geval van schade tot een percentage van de totale herbouwkosten zal worden betaald en dat er bij een grotere schade een uitkering volgt tot het, in het polis genoemde, maximum bedrag: het zogenoemde vorkbedrag.

Het is niet eenvoudig om het verzekerd bedrag of vorkbedrag goed en juist vast te stellen. Eigenaren van rijks monumentale panden dienen goed te weten wat ze willen en mogen, in veel gevallen is er de plicht om het rijks monument is de oorspronkelijke staat te herstellen/herbouwen.

Uitgangspunt bij de berekening zal zijn, de totale kosten voor de totale reconstructie van de verloren gegane monumentale waarden. Dit is alleen mogelijk als de monumentale waarden bekend zijn, alle onderdelen van het beschermde monument beschreven zijn en de herbouwwaarde is vastgesteld. Daarnaast zal de eigenaar ook moeten beslissen met welk bedrag hij een eventuele deelschade denkt te kunnen herstellen. Hiervoor zijn geen richtlijnen te geven en dat maakt deze verzekering juist zo complex. Toch kan, in overleg met de verzekeringsmaatschappij, een verantwoord verzekerd bedrag bepaald worden.

rietgedekte-boerderij

Uw reactie toevoegen

Via onderstaand formulier kunt u uw reactie toevoegen.

Social Media

Aanmelden nieuwsbrief