De voordelen van het schroefdak

Geplaatst op vrijdag 22 januari 2021 in Uitgelicht

In Nederland wint het schroefdak steeds meer terrein ten koste van de traditionele rieten dakconstructie. Welke voordelen biedt het schroefdak en waar moet u rekening mee houden wanneer u voor deze rieten dakconstructie kiest als het gaat om onderhoud en kosten?

Al eeuwenlang wordt in Nederland de open- of traditionele constructie gebruikt voor rieten daken. De tijden zijn echter veranderd en zo ook onze woonwensen als richtlijnen binnen het bouwbesluit. De traditionele rieten dakconstructie schiet dan vaak tekort als het gaat om brandveiligheid en isolatiewaarde.

De ontwikkeling van de rieten kap heeft echter niet stilgestaan en met de komst van het schroefdak, ook wel gesloten constructie genoemd, worden rieten daken veiliger en toekomstbestendiger.

De traditionele rieten dakconstructie

Bij de traditionele rieten dakconstructie wordt het riet bevestigd op rietlatten en balken. Hierdoor blijft het riet van binnenuit zichtbaar. Hoewel dit een karakteristieke uitstraling geeft, klinkt er steeds meer kritiek over de brandveiligheid van deze open dakconstructie. De rieten kap geeft in dit geval geen enkele bescherming bij brand, waardoor een relatief kleine woningbrand snel kan escaleren.

Daarnaast voldoet de traditionele dakconstructie niet aan de huidige isolatiewaarde in het bouwbesluit. Met name in de winter kost het veel energie om de woning warm te houden.

Het beste van twee werelden

Het schroefdak maakt het mogelijk om toch te kunnen genieten van een mooie rieten kap, maar zonder de nadelen van een traditionele dak. Zo is de brandveiligheid van een rieten schroefdak aanzienlijk beter en kan een woning met gesloten constructie uitstekend aan de moderne isolatierichtlijnen voldoen.

Bij een schroefdak of gesloten constructie, wordt het riet in bundels op dichte (isolatie) platen vastgeschroefd. Het riet is hierdoor van binnenuit niet zichtbaar. De hele constructie wordt tochtdicht afgewerkt, waardoor uw stookkosten in de winter beheersbaar blijven.

Minstens zo belangrijk is de brandveiligheid van de gesloten constructie. Tussen het riet en de onderconstructie kan geen zuurstof komen, waardoor een brand minder snel escaleert. In termen van risico’s en moderne richtlijnen doet een schroefdak daarom niet onder voor andere vormen van moderne dakbedekking.

Zijn er ook nadelen?

Woningeigenaren die overstappen van een traditionele rieten kap naar een schroefdak moeten wel met een aantal zaken rekeninghouden.

Zo is een schroefdak kostbaarder om te laten plaatsen dan een traditioneel dak. Er is namelijk meer materiaal en manuren nodig voor het aanbrengen van de gesloten constructie.

De gesloten ondergrond van een schroefdak kan de kans op vochtproblemen bovendien enigszins vergroten, doordat de onderste lagen riet minder goed kunnen ventileren. Dit kan mogelijk tot vochtproblemen leiden en de kwaliteit van het riet aantasten.

Het schroefdak en uw rietverzekering

Steeds meer rietdekkers en verzekeraars werken uitsluitend met een schroefdak. Desondanks zijn er nog steeds genoeg traditioneel rietgedekte panden in Nederland te vinden, waaronder veel monumentale panden.

Dankzij brandveiligheidsproducten zoals Sepatec, is het mogelijk om ook de brandveiligheid van open constructies aanzienlijk te verbeteren. Extra maatregelen zoals het plaatsen van een bliksemafleider en vonkenvanger verkleinen eveneens de kans op brand.

Via Riet-verzekering.nl kunt u daarom voor zowel een woning met schroefdak als een traditionele rieten kap een goede rietverzekering afsluiten.

  • 26 juli 2022

    Wat een leuk artikel is dit, ik kan niet wachten om zulke ideeën op mijn eigen toe te passen.

Uw reactie toevoegen

Via onderstaand formulier kunt u uw reactie toevoegen.

Social Media

Aanmelden nieuwsbrief