De traditionele rieten kap anno 2021

Geplaatst op vrijdag 13 augustus 2021 in Uitgelicht

De ontwikkelingen omtrent het verduurzamen van Nederlandse woningen gaat steeds sneller. Maar hoe zit dat met de eeuwenoude traditionele rieten dakconstructie? Wij merken dat steeds meer eigenaren van rietgedekte woningen zich hier zorgen over maken. Gelukkig zijn er ook voor u genoeg mogelijkheden om uw rieten kap toekomstbestendig te maken.

Binnen de wereld van de rieten daken zijn er hoofdzakelijk twee type dakconstructies. De modernste vorm is het schroefdak, dit wordt ook wel de gesloten constructie genoemd. Bij een schroefdak wordt het riet op speciale platen vastgeschroefd en is hierdoor niet zichtbaar vanuit de woning.

De oudste vorm is de traditionele rieten kap, dit wordt ook wel de open constructie genoemd.
De traditionele rieten kap is nog altijd veel te zien op historische/monumentale panden en boerderijen.

Bij de traditionele rieten kap wordt het riet gebonden op een raamwerk van rietlatten, zijn bevestigd op grote dragende balken. Door deze constructiemethode blijft het riet van binnenuit zichtbaar, wat de liefhebbers van deze constructievorm erg kunnen waarderen.

Populariteit schroefdak

Een van de voordelen van het schroefdak is dat de gesloten constructie voor een betere isolatiewaarde en een hogere brandveiligheid zorgt.

De hogere brandveiligheid ontstaat door het feit dat er bij een schroefdak weinig zuurstof onder de rieten kap kan komen, waardoor een brand minder snel kan escaleren. Door deze voordelen wint deze constructievorm snel aan populariteit in Nederland.

Toch is de traditionele rieten kap nog zeker niet uit het Nederlandse landschap verdwenen. Met name monumentale panden en boerderijen beschikken over deze traditionele constructievorm.

Bovendien zijn niet alle panden geschikt voor het aanbrengen van een schroefdak. Dit kan zijn omdat er geen goede bevestigingsmogelijkheden zijn voor het schroefdak of dat het schroefdak te zwaar is voor de onderconstructie.

Toekomst traditionele rieten kap

Gezien het moderne bouwbesluit stelt u zichzelf vast de vraag ’’Hoe ziet de toekomst van mijn traditionele rieten kap eruit?’’

Het goede nieuws is dat er ook voor de traditionele constructievorm verschillende mogelijkheden zijn voor verduurzaming en modernisering van uw rietgedekte woning.

U kunt uw rieten kap op de volgende manieren verduurzamen:

  • Het gebruik van zonnepanelen

De afgelopen tijd is de populariteit van zonnepanelen in Nederland explosief gegroeid. Dit komt mede door een groter milieubewustzijn en de strengere EPC (Energie Prestatie Coëfficiënt) regels vanuit het bouwbesluit. Een ander bijkomend voordeel is dat u flink bespaart op uw energierekening.

  • Isolatie van uw rieten kap

Het isoleren van een traditionele rietendakconstructie vergt veel werk, maar levert daarentegen ook relatief veel winst op. Door uw rieten kap te isoleren houdt u de warmte in de winter gemakkelijk binnen en in de zomer blijft de hitte langer buiten.

Door de bovenstaande aanpassingen te realiseren voor uw rietgedekte woning voldoet u aan het moderne bouwbesluit én creëert u meer wooncomfort. Naast het verduurzamen van uw woning is het ook van belang dat uw woning brandveilig is.

Dankzij oplossingen zoals Sepatec kan ook de brandveiligheid verbeterd worden.

rieten dak renoveren

Wat dekt uw rietverzekering?

Wat betreft een rietverzekering zijn er helaas steeds meer verzekeraars die traditionele rieten daken vanwege de extra risico’s niet meer dekken.

Gelukkig kunt u bij ons ook met een open rieten dakconstructie gewoon terecht. Bovendien denken wij graag met u mee over vraagstukken rondom brandveiligheid en verduurzaming van uw rietgedekte woning.

Uw reactie toevoegen

Via onderstaand formulier kunt u uw reactie toevoegen.

Social Media

Aanmelden nieuwsbrief