De kruipruimte onder uw riet gedekte woning

Geplaatst op dinsdag 11 februari 2020 in Uitgelicht

Heeft uw riet gedekte woning een kruipruimte onder het huis? Dan is de kans groot dat u te maken heeft of ooit heeft gehad met vocht onder uw rieten woning. In Nederland heeft 40% van alle woningeigenaren hier ooit mee te maken. Welke risico’s brengt vocht in de kruipruimte voor uw riet gedekte woning met zich mee en hoe lost u dit eventueel op?

De kruipruimte, of soms ook kelderruimte genoemd, is de minst bezochte ruimte in ieder huis. Hoewel lang niet alle huizen in Nederland over een kruipruimte beschikken, is de kans groot dat ook uw riet gedekte woning een kruipruimte of andere vorm van open ruimte onder het huis heeft.

De kruipruimte bekleedt een belangrijke functie voor woning, maar kan tegelijkertijd ook narigheid veroorzaken. Problemen rondom leidingen, riolering of vocht beginnen vaak in de kruipruimte.

Waarom een kruipruimte?

Hoewel de kruipruimte onder uw riet gedekte woning vooral een onaangename plek lijkt te zijn, heeft deze vaak weldegelijk een aantal belangrijke functies:

 • Leidingen en buizen. Allereerst biedt de kruipruimte een veilige plek
  voor alle belangrijke leidingen. Denk bijvoorbeeld aan gas, water, riolering,
  elektra en afvoeren. Dankzij de kruipruimte blijven deze leidingen ook bij
  problemen bereikbaar, zonder dat er direct een muur opengehaald moet worden.
 • Bescherming tegen ongewenste indringers. Doordat uw vloer niet rechtstreeks contact maakt
  met de grond, is de kans dat er ongedierte of opkomend grondwater uw huis in
  komt kleiner. Toch gaat het juist op dit punt niet altijd goed.
 • Opslagplek. Er zijn woningeigenaren die niet-kwetsbare spullen stallen in de
  kruipruimte, zoals reservedakpannen of -tuintegels. Toch is dit vaak niet aan
  te raden.

De meeste kruipruimtes zijn circa 80 centimeter hoog en zoals de naam doet vermoeden, is dit dus een ruimte waarin u niet rechtop kunt staan. De toegang is doorgaans via een luik bij de voordeur, schuur of onder de trap.

Vochtproblemen in uw kruipruimte

Hoewel de kruipruimte onder uw riet gedekte woning een nuttige functie heeft, kan deze juist ook voor de nodige vochtproblemen zorgen. In grote delen van Nederland met veel klei of veengrond kan het grondwater in de kruipruimte blijven staan, met alle risico’s van dien. Let wel, een beetje vocht tijdens bepaalde jaargetijden hoeft niet direct reden voor paniek te zijn. Echter, bij teveel en langdurige vochtproblemen kan dit schade aan zowel uw woning als gezondheid toebrengen.

Het vocht uit de kruipruimte kan bijvoorbeeld via de muren zijn weg omhoog zoeken. Vaak is de meterkast de eerste plek waar u dit probleem goed kunt waarnemen. Ziet u roestvorming op de leidingen, verkleurde muren of zelfs schimmel? Dan is het tijd om in te grijpen. Uiteindelijk kan het vochtprobleem zich namelijk door de rest van uw woning verspreiden en ook uw gezondheid aantasten.

Mogelijke oplossingen

Gelukkig zijn er tal van oplossingen om het vocht uit uw kruipruimte te weren. Welke oplossing het beste bij uw situatie past hangt vooral af van de ernst van het probleem, de constructie en indeling van uw huis.

Soms kan het om een simpele oplossing gaan, zoals uw kruipruimte laten vullen met isolerende schelpen of het plaatsen van vochtvreters. Ook kan onkruid de ventilatieopeningen rondom uw huis versperren, wat met een simpele handeling kan worden opgelost.

Staat uw kruipruimte echt vol water? Dan heeft u zwaarder geschut nodig! Denk aan het aanbrengen van vloer- en/of wanddrainage. Het overtollige water wordt dan door middel van speciaal folie met kleine kanalen, in combinatie met een waterpompje, afgevoerd richting de riolering. Een andere optie is het afdichten van de kruipruimte, al kan dit wel weer leiden tot ventilatieproblemen.

Het belangrijkste advies is om bij grote problemen in uw kruipruimte zo snel mogelijk contact op te nemen met gespecialiseerde bedrijven. Heeft u last van andere vochtproblemen? Lees dan ons eerder gepubliceerde artikel over vochtproblemen rondom riet gedekte woningen.  

Uw reactie toevoegen

Via onderstaand formulier kunt u uw reactie toevoegen.

Social Media

Aanmelden nieuwsbrief