De juiste rietdekker vinden voor uw rieten kap

Geplaatst op vrijdag 21 augustus 2020 in Uitgelicht

Het laten plaatsen of vervangen van een rieten kap is een flinke investering. Het vinden van een rietdekkersbedrijf dat past bij uw wensen is daarom ontzettend belangrijk. Elke rietdekker heeft zijn eigen manier van werken en soms zitten de verschillen in kleine subtiele zaken. Wij vertellen u waar u op moet letten tijdens uw zoektocht naar een geschikte rietdekker.

Rietdekken is een eeuwenoude ambacht, waarbij in de basis de techniek voor iedere rietdekker hetzelfde is. Toch kunnen de verschillen tussen rietdekkersbedrijven groter zijn dan u wellicht zou verwachten. Dan hebben wij het niet zo zeer over prijsverschillen, maar vooral over de verschillen in werkwijze. Dit is belangrijk om rekening mee te houden wanneer u opzoek gaat naar een rietdekkersbedrijf voor uw woning.

Type constructies en materialen

De belangrijkste keuze is natuurlijk welk type constructie uw rieten kap krijgt. Gaat u voor een schroef dak of traditionele constructie? Sommige rietdekkersbedrijven kunnen beide constructies uitvoeren, terwijl andere gespecialiseerd zijn in een van de twee constructies.

Ook uw voorkeur in materiaal kan meespelen bij uw keuze voor een rietdekkersbedrijf. Gaat u voor natuurlijk riet of kunstriet? Wilt u alleen regionaal geteeld riet of geïmporteerd riet op uw dak? Sommige rietdekkersbedrijven werken met vaste leveranciers voor hun riet, waardoor u gebonden bent aan hun keuzes.

subsidie-riet-weerribben

Extra producten en mogelijkheden

Om uw wooncomfort en veiligheid te optimaliseren zijn er ook voor rieten daken veel extra mogelijkheden om te overwegen. Zo is het mogelijk om uw rietgedekte woning door middel van isolatie te verduurzamen. Maar ook het plaatsen van zonnepanelen op rieten daken is tegenwoordig geen enkel probleem. Voor betere brandveiligheid kunt u kiezen voor een brandveiligheidssysteem van bijvoorbeeld Sepatec.

Al deze mogelijkheden kunnen natuurlijk wel van invloed zijn op de constructie en het gehele project. Kies in dat geval voor een rietdekkersbedrijf dat bijvoorbeeld direct de isolatie van uw rieten kap kan verzorgen of een brandbeveiligingssysteem kan plaatsen.

Afwerking en detaillering

De eigen handtekening van een rietdekker is vooral terug te zien in de afwerking en detaillering van de rieten kap. Dit moet echter wel aansluiten bij uw eigen smaak en voorkeuren. De verschillen kunnen bijvoorbeeld zitten in de afwerking van de nok en schoorsteen, rondom dakramen, dakkapellen en bij de dakranden.

De stijl en werkwijze die een rietdekker hiervoor hanteert is ook afhankelijk van de regio waarin deze werkzaam is. De stijl van riet gedekte woningen op de Veluwe is bijvoorbeeld anders dan dat van rieten daken in Friesland. Woningeigenaren zijn daardoor ook eerder geneigd om te kiezen voor een lokale rietdekker die bekend is met de plaatselijke architectuur.

Een betrouwbare rietdekker

Naast de werkwijze en techniek zoekt u bovenal een rietdekker die u kunt vertrouwen op zijn deskundigheid en die uw wensen goed begrijpt. Het kan dan ook nooit kwaad om meerdere offertes op te vragen bij verschillende partijen en hun verhalen aan te horen.

Sowieso raden wij u aan om na te gaan of een rietdekker/rietdekkersbedrijf is aangesloten bij een brancheorganisatie zoals de Vakfederatie rietdekkers. Alle aangesloten rietdekkers beschikken over het vakdiploma rietdekken en leveren zodoende kwalitatief goed werk.

Vergeet tot slot niet om uw nieuwe of gerenoveerde rieten kap ook goed te verzekeren!

Uw reactie toevoegen

Via onderstaand formulier kunt u uw reactie toevoegen.

Social Media

Aanmelden nieuwsbrief