De invloed van zeewind op uw riet gedekte woning

Geplaatst op vrijdag 22 juni 2018 in Uitgelicht

Wonen langs de kust en dichtbij het strand is voor velen de ultieme woonwens. Veel riet gedekte woningen sieren de pittoreske kustdorpjes en Waddeneilanden. Bent u één van de gelukkige eigenaren? Dan is het wel belangrijk om te weten welke invloed zeewind en zand kunnen hebben op uw riet gedekte woning.

Nederland kent prachtige kustgebieden, waar u heerlijk kunt wonen met uitzicht op zee of tussen de beboste duinen. Toch kan het wonen aan de kust ook een aantal nadelen met zich meebrengen waar u rekening mee moet houden. Dan hebben we het niet alleen over de drukte die in de zomermaanden in en rond uw dorp kan ontstaan, maar vooral over het effect van zeewind op uw riet gedekte woning.

rieten dak zeewind

Zon, zee, zand en zout

Hoewel zeelucht natuurlijk heerlijk ruikt, kan deze schadelijk zijn voor uw woning. Zeewind brengt namelijk vaak zand en zout met zich mee. Deze combinatie kan als een soort schuurpapier op uw woning werken. Dit betekent dat bijvoorbeeld uw kozijnen eerder toe zijn aan een nieuwe verflaag dan bij woningen in het binnenland. Ook kan zout uw rieten dak beschadigen, aangezien zout een bijtende werking heeft.

Houdt er daarom rekening mee dat een rieten dak in een dergelijke omgeving een kortere levensduur kan hebben. Overigens biedt zeewind ook een klein voordeel. Zo zal de ontwikkeling van mos en alg op uw rieten dak veel trager gaan of zelfs helemaal geen kans krijgen.

Ander klimaat

Vooral bewoners van de prachtige Waddeneilanden zullen beamen dat u aan de kust met heel ander weer te maken kunt krijgen dan in het binnenland. Om te beginnen staat er nagenoeg altijd wind. Het riet op uw dak zal daarom extra goed bevestigd moeten worden en het is aan te raden om uw rieten dak vaker te controleren op open plekken of loszittende rietplukken.

Een ander klimaatverschijnsel waar u langs de kust mee te maken krijgt is zee mist. Dit is een type mistbank met zeer hoge luchtvochtigheid die de temperatuur ook flink omlaag kan brengen. Het is in dit geval extra belangrijk om te zorgen dat uw rieten dak goed kan ventileren, zodat deze vorm van vocht niet blijft hangen onder het riet met alle gevolgen van dien.

Het zeeklimaat brengt echter ook weer voordelen met zich mee. Door de harde wind zijn regenbuien maar van korte duur en blijft het in de hete zomermaanden aangenaam koel.

Het zeeklimaat brengt tot slot ook andere flora en fauna met zich mee waar u in de eerste plaats vooral van kunt genieten. De vaak in grote getale aanwezige meeuwen kunnen daarentegen wel voor de nodige overlast zorgen en het is belangrijk dat u meeuwenpoep natuurlijk zo snel mogelijk van uw woning verwijdert.

Uw riet gedekte woning aan zee verzekeren

Een woning aan zee betekent vooral regelmatiger onderhoud en een mogelijk kortere levensduur van uw rieten dak. Mocht uw woning toch schade oplopen door bijvoorbeeld een zware zeestorm of door brand, dan bent u met een goede rietverzekering in ieder geval gedekt tegen financiële schade.

Als specialist in het verzekeren van riet gedekte woningen adviseren wij u graag over de beste dekking tegen de laagste premie. Neem daarom gerust contact met ons op of vraag direct een vrijblijvende offerte aan.

Uw reactie toevoegen

Via onderstaand formulier kunt u uw reactie toevoegen.

Social Media

Aanmelden nieuwsbrief