De beste brandblusser voor uw riet gedekte woning

Geplaatst op maandag 19 november 2018 in Uitgelicht

Bij een kleine brand in huis kunt u veel ellende besparen door op tijd de juiste brandblusser(s) te gebruiken. Maar welke brandblussers werken het beste en waar plaatst u ze in huis? In dit artikel geven wij het antwoord op deze en nog meer vragen.

Of u nu in een riet gedekt huis woont of in een huis met dakpannen, een brandblusser is altijd noodzakelijk om in huis te hebben. Brandblussers zijn veelal verkrijgbaar bij bouwmarkten en doorgaans kiezen mensen de goedkoopste variant.

Maar wist u dat er verschillende soorten brandblussers zijn met ieder zijn eigen voor- en nadelen? Wij hebben deze verschillen voor u op een rijtje gezet, zodat u niet voor de goedkoopste maar voor de beste oplossing kiest.

Brandblussers riet gedekte woning

Brandklassen

Allereerst is het goed om te weten dat er grofweg vijf verschillende brandklassen zijn die als volgt omschreven kunnen worden:

  • Klasse A: Brand van vaste stoffen. Dit kan bijvoorbeeld gaan om hout of textiel.
  • Klasse B: Brand van vloeibare stoffen. Denk aan olie of chemische middelen.
  • Klasse C: Dit kan voor komen bij een gashaard of CV-installatie.
  • Klasse D: Brand van metalen.
  • Klasse E: Brand met frituurvetten. Een dergelijke brand zal overigens voornamelijk in de horeca voor komen.

Bij de meeste woningbranden gaat het doorgaans om brandklasse A of B.

Soorten brandblussers

Er bestaan voor particulieren twee soorten brandblussers, namelijk poederblussers en schuimblussers.

Poederblussers zijn effectief bij brandklasse A, B en C. Het voordeel van de poederoplossing is dat het niet geleid, waardoor je er ook veilig branden in de buurt van stroompunten kunt blussen. Ook zijn poederblussers vaak iets goedkoper. Het grote nadeel van poederblussers is dat het poeder (gemaakt van een soort zoutoplossing) heel schadelijk kan zijn voor met name elektrische apparaten. Ook kost het verwijderen van het poeder na een brand veel tijd en geld.

Schuimblussers zijn meestal wat duurder dan poederblussers en geschikt voor brandklasse A en B. Het grote voordeel van schuimblussers is dat ze veel minder troep geven en het schuim bij tijdige schoonmaak minder schadelijk is voor uw inboedel.

Wat u nog meer moet weten

De beste plek in huis voor uw brandblusser is doorgaans de plek met de meeste kans op brand. Denk bijvoorbeeld aan de keuken of open haard. In de keuken dient u daarnaast altijd een blusdeken binnen handbereik te hebben. Ook is het aan te raden om een brandblusser op een centrale plek te hangen waar alle bewoners gemakkelijk bij kunnen.

Plaats de brandblusser nooit achter een deur en hang de brandblusser minimaal op een meter hoog aan de muur. Meestal worden de beugels om de brandblusser in op te hangen meegeleverd. Tot slot dient u de brandblusser op een droge plek op te hangen om roest te voorkomen.

Uw riet gedekte woning verzekeren

Voorkomen is natuurlijk altijd beter dan genezen. Op onze website vindt u daarom meerdere artikelen over brandpreventie. Bent u nog op zoek naar een passende woonverzekering voor uw riet gedekte woning? Vraag dan eenvoudig een vrijblijvende offerte aan via onze website.

Uw reactie toevoegen

Via onderstaand formulier kunt u uw reactie toevoegen.

Social Media

Aanmelden nieuwsbrief