Brandpreventie rieten kap en uw eigen gewoontes

Geplaatst op vrijdag 24 november 2017 in Uitgelicht

Wie de trotse eigenaar is van een woning met rieten kap zal zich veel meer bewust moeten zijn van goede brandpreventie. Riet is nu eenmaal kwetsbaarder voor brand dan bijvoorbeeld dakpannen. Brand ontstaat vaak door externe factoren zoals blikseminslag, vuurwerk of zelfs doelbewuste brandstichting. Het grootste risico op brand ligt echter bij uw eigen leefgewoonten. 

Veruit de meeste woningbranden ontstaan door ons eigen toedoen of onze eigen spullen. Van vervuilde schoorstenen tot defecte apparaten, statistisch gezien vormen de bewoners en hun gewoonten het grootste risico op brand.

Het goede nieuws is gelukkig dat u ook veel invloed heeft op het terugdringen van het risico op brand door simpelweg uw eigen gewoonten aan te passen. Wij geven u hiervoor een aantal praktische tips.

Een rieten kap en stookgedrag

Vooral in de wintermaanden zal menigeen lekker wegkruipen bij een knapperend haardvuur van de openhaard of houtkachel. De combinatie van een dergelijke warmtebron en een rieten kap vraagt wel om extra voorzorgsmaatregelen, een schoorsteenbrand ontstaat namelijk sneller dan u denkt.

Graag geven wij u een aantal preventietips waarmee u zorgeloos kunt genieten van uw kachel of openhaard:

  • Laat uw schoorsteen minimaal één keer per jaar schoonvegen door een gecertificeerde schoorsteenveger.
  • Plaats een werkende afsluitklep in uw schoorsteenkanaal. Mocht het toch misgaan kunt u in ieder geval het kanaal afsluiten en de schade wellicht beperken.
  • Zorg voor een goede vonkenvanger en laat deze ook periodiek onderhouden.
  • Gebruik alleen onbewerkt droog hout. Gooi bijvoorbeeld geen materialen met verf of lijmresten in de kachel/openhaard en gebruik al helemaal geen brandbare vloeistoffen!
  • Laat het vuur uitbranden maar niet na smeulen.
  • Zorg dat er altijd iemand in de buurt blijft van de openhaard/kachel wanneer deze brand.

brandpreventie rieten dak

Rieten kap en elektrische apparaten

Kortsluiting en brand door elektrische apparaten zijn ook een veelvoorkomende oorzaak van woningbranden. Vooral de droger wordt vaak als oorzaak aangewezen, maar ook opladers of zelfs een koffiezetapparaat kunnen voor brand zorgen.

Ook in dit geval begint brandpreventie vooral bij regelmatig onderhoud. Leeg bijvoorbeeld regelmatig de filters van uw droger en vervang/repareer apparaten waarvan de bedrading beschadigd is. Probeer ook mobiele telefoons niet te lang in de oplader te laten en verwijder deze zodra ze volledig zijn opgeladen.

Overige oorzaken

Er zijn natuurlijk nog tal van andere oorzaken waardoor een woningbrand kan worden veroorzaakt, zoals:

  • Vlam in de pan. Blijf altijd in de buurt van uw gasfornuis/kookplaat wanneer u aan het koken bent. Zet bij brand de afzuiger uit en dek de pan af met een deksel of gebruik een speciaal blusdeken.
  • Sigaretten. Het beste is om überhaupt niet binnenshuis te roken.
  • Kaarsen. Blijf altijd in de buurt van brandende kaarsen.
  • Klussen. Een boor of een slijptol kunnen voor vonken zorgen en heet worden bij overbelasting. Wees hier bedacht op.

Rietverzekering

Als laatste tip is het natuurlijk belangrijk om door uw huis brandmelders op te hangen en ervoor te zorgen dat er een brandblusser en vuurdeken aanwezig zijn (gemakkelijk voor het grijpen).

Mocht het toch misgaan, dan kunt u zich in ieder geval veel financieel leed besparen met een goede rietverzekering. Vraag daarom direct een vrijblijvende offerte aan.

Uw reactie toevoegen

Via onderstaand formulier kunt u uw reactie toevoegen.

Social Media

Aanmelden nieuwsbrief