Bepalen van de herbouwwaarde voor uw rietverzekering

Geplaatst op donderdag 19 augustus 2021 in Uitgelicht

Wat als uw rietgedekte woning verloren gaat door een brand of overstroming?  Uw rietverzekering dekt uiteraard de kosten tegen herbouwwaarde, maar wat bepaalt de herbouwwaarde en dekt uw verzekering alle kosten?

De herbouwwaarde is de totale waarde die nodig is om uw rietgedekte woning in exact dezelfde staat te herbouwen, wanneer deze bijvoorbeeld verloren gaat als gevolg van een brand of overstroming.

Brandveiligheid-rieten-dak

De herbouwwaarde van een huis bepaalt voor het grootste deel de premie van de woonverzekering. Hiervoor geldt: Hoe hoger de herbouwwaarde, des te hoger de premie.

De herbouwwaarde van uw rietgedekte woning is vaak lager dan waar u de woning voor heeft gekocht. Dit komt doordat er in de verkoopwaarde (marktwaarde) rekening wordt gehouden met de locatie van het huis, de grondprijs en goodwill. De herbouwwaarde heeft vooral betrekking op bouwmaterialen en manuren.

Het is voor de rietverzekeraar van belang om op voorhand te weten wat de herbouwwaarde van uw rietgedekte woning is. Op basis van de herbouwwaarde worden zowel de polis als premie samengesteld.

Als eigenaar van een rietgedekte woning is het belangrijk om te weten dat de herbouwwaarde dus niet hetzelfde is als de verkoopwaarde, taxatiewaarde of WOZ-waarde. Bij de herbouwwaarde gaat het puur om de kosten voor het benodigde materiaal en de manuren om de rietgedekte woning opnieuw op te bouwen.

Hoe wordt de herbouwwaarde bepaald?

De meeste woonverzekeraars maken gebruik van de herbouwwaardemeter van het Verbond van Verzekeraars. De herbouwwaarde is belangrijk voor het samenstellen van de voorwaarden en de premieopbouw. De herbouwwaarde van een standaardwoning wordt bepaald door te kijken naar de volgende aspecten:

  • Het type woning;
  • Het bouwjaar;
  • De fundering;
  • De inhoud/het aantal kubieke meters;
  • De afwerking van bijvoorbeeld de badkamer en de keuken;
  • De aanwezigheid van extra bijzonderheden, zoals zonnepanelen.

Het probleem van de herbouwwaardemeter is dat deze tool geen rekening houdt met de unieke kenmerken van een rietgedekte woning. De herbouwwaardemeter gaat uit van de meest veelvoorkomende woningtypen. Bij woningen met een rieten dak gaat het echter om unieke situaties die om expertise en maatwerk vragen. Rietverzekering.nl zorgt ervoor dat de herbouwwaarde accuraat wordt afgestemd op uw woning.

Zo kijken we naast de eerder genoemde onderdelen ook naar de volgende zaken:

  • Het constructietype; is het een schroefdak of een traditionele rieten dakconstructie?
  • Het soort riet; heeft u natuurriet of kunstriet?
  • Aanwezigheid van zaken als een bliksemafleider, zonnepanelen en dakkapellen.

Wat is het belang van de herbouwwaarde?

Als het gebeurt dat uw rietgedekte woning door brand of overstroming totaal wordt verwoest, is het belangrijk om een accurate herbouwwaarde vast te stellen. U wilt namelijk niet dat uw rietgedekte woning onderverzekerd is.

Dit betekent dat de werkelijke waarde van uw rietgedekte woning hoger is dan het bedrag waarvoor u het verzekerd heeft en erin resulteert dat u bij schade slechts een deel van die schade vergoed krijgt. De overige schade die niet gedekt wordt dient u dus uit eigen zak te betalen.

Een goede rietverzekeraar zorgt ervoor dat u altijd verzekerd bent tegen de actuele herbouwwaarde, ook in het geval van tussentijds stijgende bouwkosten (denk aan: stijging van het uurloon en hogere prijzen voor bouwmaterialen).

Bij Rietverzekering.nl bent u altijd verzekerd tegen de actuele herbouwwaarde. Heeft u vragen of wilt u weten of u verzekerd bent tegen de actuele herbouwwaarde? Neem dan contact op met Rietverzekering.nl.

Uw reactie toevoegen

Via onderstaand formulier kunt u uw reactie toevoegen.

Social Media

Aanmelden nieuwsbrief