Asbest verwijderen en uw rietverzekering

Geplaatst op maandag 29 maart 2021 in Uitgelicht

Wij hebben tijdelijk geen mogelijkheden om asbest (milieuschade) te verzekeren. Zodra wij weer mogelijkheden hebben zijn wij u graag weer van dienst.

In met name oudere panden, boerderijen en schuren bevindt zich nog altijd veel asbest. Vanwege de schadelijke effecten op mens en milieu raden wij altijd aan om asbest zo snel mogelijk te verwijderen. Dit proces is echter niet eenvoudig en vrij kostbaar. Dekt een rietverzekering de kosten voor asbestverwijdering en hoe zit dat met subsidies?

Met name in de jaren zeventig van de vorige eeuw werd asbest veelvuldig in de bouw toegepast. De asbestvezels zijn sterk, goedkoop, brandwerend en isoleren goed. Naast deze voordelen bleek dat asbest helaas ook gevaarlijk is voor de gezondheid van mens en milieu. Daarom is het gebruik van asbest in de bouw en producten uiteindelijk verboden.

Asbest rietverzekering

Desondanks komen we deze gevaarlijk substantie nog overal tegen, vaak zelfs zonder dat we het weten. Ook in rietgedekte woonboerderijen en/of bijgebouwen kan asbest verwerkt zijn. Wat kunt u het beste doen wanneer u asbest in uw rietgedekte woning aantreft en dekt uw rietverzekering de kosten voor het verwijderen?

Wat maakt asbest zo gevaarlijk?

Asbest is een verzamelnaam voor natuurlijke minerale vezels. Zolang dit materiaal is weggewerkt in een constructie en ongeroerd blijft is er vaak nog geen direct gevaar. Op het moment dat deze minuscule vezels in beweging komen en door de lucht vliegen, ontstaan er wel grote gezondheidsrisico’s. Dit kan bijvoorbeeld gebeuren tijdens een verbouwing of wanneer er brand uitbreekt.

Mensen kunnen de kleine asbestvezels inademen die vervolgens voor ernstige longschade zorgen en zelfs tot kanker kunnen leiden. Hoe langer iemand wordt blootgesteld aan asbestvezels, des te groter de kans op aan asbest gerelateerde ziektes. De impact door blootstelling aan asbest kan pas na tientallen jaren merkbaar worden.

Asbest verwijderen

Veel mensen worden onaangenaam verrast wanneer ze asbest in hun rietgedekte woning aantreffen. Als u eenmaal weet dat dit materiaal aanwezig is raden wij u aan om dit zo snel mogelijk door een erkend bedrijf te laten verwijderen. Bedrijven gespecialiseerd in asbestsanering werken met speciale beschermende kleding om het asbest te verwijderen.

Kosten asbestsanering en subsidies

Helaas is het verwijderen van asbest vanwege de gezondheidsrisico’s en de extra beschermende maatregelen die nodig zijn niet goedkoop. Ook moet het asbestsaneringsbedrijf de asbesthoudende materialen volgens strenge regels afvoeren.

Afhankelijk van de hoeveelheid en oppervlakte aan asbesthoudende materialen kan het verwijderen van asbest al snel duizenden euro’s kosten. Tot eind 2018 was het nog mogelijk om gebruik te maken van een speciale subsidie voor asbestsanering. Op dit moment is deze subsidie helaas niet meer beschikbaar.

Asbest verwijderen en uw rietverzekering

Bent u van plan om asbest te verwijderen en heeft u een rietverzekering met inboedel en opstalverzekering? Dan zijn de kosten voor asbestsanering bijvoorbeeld door brand niet of beperkt gedekt.

Met een aanvullende milieuschadeverzekering worden de kosten voor het verwijderen van asbest, inclusief afvoer, vooronderzoek en schade als gevolg van de asbestsanering wel gedekt. De premie voor een milieuschadeverzekering is ongeveer €150 per jaar.

Wanneer er asbest vanaf uw pand bij buren terechtkomt door een brand, bent u ook verantwoordelijk voor het verwijderen van asbest bij derden. Een milieuschadeverzekering dekt gelukkig ook in zo’n situatie de kosten.

Uw reactie toevoegen

Via onderstaand formulier kunt u uw reactie toevoegen.

Social Media

Aanmelden nieuwsbrief