Subsidie voor behoud rieten daken in Overijssel

Geplaatst op vrijdag 8 mei 2020 in Nieuws

Goed nieuws voor inwoners van riet gedekte woningen in Overijssel! Dankzij meerdere lokale stichtingen voor behoud van rieten daken kunnen woningeigenaren nu aanspraak maken op subsidie voor het vervangen van hun rieten kap. Ook lokale riettelers uit de Weerribben en Wieden profiteren volop van dit mooie initiatief.

Riet gedekte woningen en boerderijen zijn onlosmakelijk verbonden met het schilderachtige landschap in Overijssel. Om dit te waarborgen zijn de IJsselacademie, Monumentenwacht, Overijsselse Boerderijstichtingen in samenwerking met meerderde riettelersverenigingen uit de Kop van Overijssel het project ‘Riet uit de regio’ gestart.

Met dit project moet er weer meer aandacht komen voor de historische waarde van riet gedekte woningen, maar ook voor de lokale riettelers en hun eeuwenoude ambacht. Een belangrijk onderdeel van dit project is onder meer het beschikbaar stellen van een subsidie voor het vervangen en renoveren van rieten kappen.

Bron afbeelding: Wikipedia

Concurrentie riettelers tegengaan

De belangenbehartigers willen met de subsidie voor zowel de eigenaren van riet gedekte woningen als voor lokale riettelers een win-win situatie creëren.

Het riet uit de prachtige Weerribben en Wieden wordt geroemd om zijn kwaliteit, maar riettelers uit dit gebied ervaren steeds meer concurrentie van goedkoper riet uit bijvoorbeeld China. Een voorwaarde om aanspraak te kunnen maken op deze subsidie is daarom dat er uitsluitend gebruik wordt gemaakt van riet afkomstig uit de Weerribben en Wieden.

Subsidie rieten kap van €1.500

Het vervangen of renoveren van een rieten kap kan een kostbare aangelegenheid zijn. Afhankelijk van het oppervlak gaat het al snel om een investering van zo’n €20.000 of meer.

Om hierin te ondersteunen wordt 40 eigenaren van riet gedekte woningen of boerderijen in Overijssel ieder een subsidie van €1.500 beschikbaar gesteld. Met dit bedrag wordt het prijsverschil tussen lokaal riet en buitenlands riet opgeheven en hopen de initiatiefnemers dat het woningeigenaren stimuleert om nog dit jaar hun rieten kappen onderhanden te nemen.

Meer aandacht voor riettelers

De initiatiefnemers willen daarnaast ook de riettelers uit de Weerribben en Wieden positief onder de aandacht brengen. Zij beoefenen namelijk een bijzondere ambacht die in sommige gevallen zelfs van generatie op generatie wordt doorgegeven.

Bron afbeelding: Wikimedia Commons

De belangenbehartigende partijen merken echter dat de waardering voor dit vak steeds meer verwaterd. Om het verhaal achter de rietteelt in Nederland kracht bij te zetten is het plan om (wanneer de situatie dit weer toelaat) excursies te organiseren naar de Weerribben en Wieden, met daarbij speciaal aandacht voor de lokale riettelers. Zo kan er bijvoorbeeld ook een link gelegd worden naar het zeer toeristische Giethoorn, waar veel van de pittoreske huizen bedekt zijn met lokaal riet.

Wees er snel bij

De subsidie van €1.500 wordt voor 40 riet gedekte woningen in Overijssel beschikbaar gesteld en u kunt zich tot uiterlijk 1 juli 2020 aanmelden. De samenwerkende partijen verwachten veel animo, dus het advies is om snel te handelen!

Daarna wordt er bepaald wie er daadwerkelijk in aanmerking komen voor de subsidie. Wilt u meer weten? Dan kunt u de website van de provincie Overijssel raadplegen of contact opnemen met uw Overijsselse gemeente.

Wij juichen dit initiatief natuurlijk toe! Als rietverzekeraar vinden wij het namelijk belangrijk dat woningeigenaren hun rieten kap zoveel mogelijk in topconditie houden en tijdig vervangen als dat nodig is. Deze subsidie helpt woningeigenaren daarbij om de kosten hiervoor te verlagen. Maar bovenal zouden wij het zonde vinden als riet gedekte woningen en boerderijen uit het Overijsselse landschap verdwijnen!

 • Ria Visscher
  30 augustus 2021

  Goedemorgen,

  Wij hebben een pre-mantelzorgwoning gekocht in september 2021 word deze geplaatst.
  Omdat deze op het terrein komt van onze boerderij met rietenkap, komt er ook op de mantelzorgwoning een rietenkap.
  Mijn vraag is kom ik aanmerking voor subsidie?
  Graag een berichtje hierover!
  Met vriendelijke groet,
  Ria Visscher
  Zandvoortweg 18a
  Hasselt

 • jan
  21 maart 2021

  Hallo,

  Geldt deze regeling ook in 2021?

  Groeten Jan Rook.

 • JBM schrijver
  15 september 2020

  Goede dag,
  Ik krijg in 2021 een nieuw rieten dak is er dan ook subsidie beschikbaar als ik weerribben riet gebruik .
  Ik hoor graag van U.
  JBM schrijver
  Marsweg 18
  7722 MB Dalfsen

Uw reactie toevoegen

Via onderstaand formulier kunt u uw reactie toevoegen.

Social Media

Aanmelden nieuwsbrief