Is de aanhoudende droogte een risico voor uw rieten dak?

Geplaatst op maandag 16 juli 2018 in Nieuws

Hoewel de meeste Nederlanders vooral genieten van het mooie, weer zal de langdurige droogte u ook niet zijn ontgaan. Behalve een uitgedroogde tuin en de eerste oproepen om zuiniger om te gaan met kraanwater, vragen eigenaren van riet gedekte woningen zich af of deze droogte in combinatie met de warmte ook risico’s met zich meebrengen voor hun rieten dak? Wij geven u het antwoord!

Riet is een natuurlijk product wat droogte goed kan hebben. Het reflecteert zelfs een groot deel van de warmte, waardoor het binnenshuis nog redelijk aangenaam koel blijft. Bij bepaalde weersomstandigheden kan langdurige droogte echter tot een hoger risico op brandgevaar leiden.

Wij leggen u graag uit bij welke weersomstandigheden de droogte een probleem kan vormen voor uw rieten dak en welke maatregelen u zelf kunt treffen om de risico’s op met name brandgevaar terug te dringen.

Droogte rieten kap

Warmte betekent niet altijd droogte

De eerste misvatting die veel mensen hebben als ze aan droogte denken, is dat dit uitsluitend samengaat met warm weer. In februari dit jaar gaf verzekeraar Univé nog code rood af voor woningeigenaren met een rieten dak. Zo werd deze groep sterk afgeraden om houtkachels en openhaarden aan te steken.

De weersomstandigheden in deze periode, waarin het meermaals vroor, waren dusdanig dat de kans op een woningbrand (met rieten kap) zeer groot was. Ook toen viel er lange tijd geen neerslag. Waarom wordt er dan nu geen code rood afgegeven voor woningen met rieten daken?

‘Gevaarlijke’ droogte ontstaat wanneer er inderdaad over een langere periode geen tot nauwelijks neerslag valt, zoals nu het geval is. Een andere belangrijke factor die meespeelt is de wind. Begin februari dit jaar stond er relatief veel wind en was de luchtvochtigheid zeer laag.

Die droge vrieskou in combinatie met wind en weinig neerslag zorgde ervoor dat het riet snel uitdroogde en het risico op brandgevaar sterk toenam. Op dit moment is de luchtvochtigheid juist vrij hoog en speelt de wind geen rol van betekenis. U kunt er dus gerust op zijn dat de kans op brand op dit moment niet veel groter dan normaal is.

Zomerse activiteiten

Toch zijn er weldegelijk andere risico’s waar u op dit moment extra alert op moet zijn. De zwoele zomeravonden lenen zich uitstekend voor een barbecue of vuurkorf. Het is dan van groot belang dat u de barbecue of vuurkorf niet te dichtbij de woning plaatst. Eventuele vonken kunnen dan alsnog voor een hoop ellende zorgen. Zorg er ook altijd voor dat u een emmer water in de buurt van de barbecue plaatst. Let er tevens op dat uw buren hier eventueel ook rekening mee houden.

Hopelijk kunt u nu weer zorgeloos genieten van het mooie weer en vele uren in uw tuin of zwembad doorbrengen.

Riet verzekering

In een eerder verschenen artikel geven wij nog veel meer tips over hoe u het risico op brandgevaar in en rond uw woning kunt terugdringen.

Zoekt u nog een geschikte woonverzekering voor uw riet gedekte woning? Wij zijn gespecialiseerd in het verzekeren van bijzondere woonobjecten en kunnen u de meest gunstige voorwaarden tegen de beste premie bieden. Vraag direct een vrijblijvende offerte aan.

Uw reactie toevoegen

Via onderstaand formulier kunt u uw reactie toevoegen.

Social Media

Aanmelden nieuwsbrief