Een huis kopen met rietenkap? Hier moet u op letten!

Geplaatst op dinsdag 20 augustus 2019 in Blog

Bent u op huizenjacht en droomt u van een woning met rietenkap? Lees dan deze tips om niet alleen sterker te staan tijdens de onderhandelingen, maar ook de zekerheid te hebben over wat u mag verwachten van een huis met rietenkap.

Tegenwoordig zijn rieten daken echt een luxeproduct die elke woning een prachtig landelijke uitstraling geven. Als u zich voor het eerst verdiept in deze materie gaat er waarschijnlijk een wereld voor u open. Bij een rietenkap komt er namelijk meer kijken dan bij standaard dakpannen.

Voordat u overgaat tot aankoop van een riet gedekte woning is het wel zo fijn als u weet wát u precies koopt. In welke staat verkeert het dak, welke constructie is er gebruikt en hoe goed is de kwaliteit van het riet? Als blijkt dat het rieten dak aan vervanging toe is of in een slechte staat verkeert, wilt u dit wel in de vraagprijs terugzien of zelfs van de koop afzien.

Als specialist in het verzekeren van riet gedekte woningen delen wij graag onze kennis met u. Zo weet u beter waar u op kunt letten tijdens uw huizenjacht!

Type constructie

Allereerst is het goed om te weten welke rieten dak constructie er is gebruikt. Er zijn grofweg twee constructie type te onderscheiden.

Traditionele dakconstructie

De oudste methode is de open- of traditionele rieten dakconstructie. Hierbij wordt het riet bevestigd op balken en latten, waarbij het riet van binnenuit ook zichtbaar blijft. Of u dit mooi vindt is natuurlijk smaak gebonden.

Een voordeel van deze constructie is de optimale ventilatie, een nadeel is dat deze dakconstructie moeilijker te isoleren is.

Hoewel de brandveiligheid bij deze constructie minder optimaal is, kan dit verholpen worden door bijvoorbeeld een brandveiligheidssysteem als Sepatec toe te voegen.

Schroefdakconstructie

De tweede methode is de gesloten- of ook wel schroefdakconstructie genoemd. Hierbij wordt het riet op dichte platen aangebracht. Van binnenuit kunt u het riet dus niet zien.

Een voordeel van deze methode is dat de woning beter geïsoleerd kan worden. Ook heeft u bij een gesloten constructie in huis minder last van stof en biedt het een betere brandveiligheid. Een nadeel is dat de ventilatie minder optimaal is, waardoor eerder vochtproblemen kunnen ontstaan.

Hoewel deze methode doorgaans duurder is om aan te laten brengen, rekenen veel rietverzekeraars vanwege de brandveiligheid lagere premies voor deze daken.

Staat van onderhoud

Een rot kozijn is voor de meeste mensen makkelijk te herkennen, maar hoe weet u in welke staat het dak verkeert? Let onder meer op de volgende zaken:

  • Is er sprake van veel mos- of alg vorming op het dak? Dat kan een slecht teken zijn
  • Ziet u kale plekken tussen het riet?
  • Is de onderkant mooi recht afgewerkt?
  • Ziet u opvallende verkleuringen in het riet? Zeer donkere plekken kunnen duiden op vochtproblemen
  • Is er gedacht aan goede drainage? Denk aan een goot met steentjes rondom de woning in combinatie met regenpijpen.
rietverzekering

Optioneel kunt u ook nog op de volgende extra toevoegingen letten:

  • Is er een bliksemafleider over het dak aangelegd?
  • Zit er een vonkenvanger op de schoorsteen, indien er een houtkachel of haard aanwezig is?

Als een van deze zaken niet op orde is, kunt u dit meenemen in de onderhandelingen of van de koop af zien als u niet zit te wachten op herstelwerkzaamheden.

Schakel een expert in

Vindt u het moeilijk om de staat van het rieten dak zelf in te schatten? Schroom dan niet om een expert mee te nemen. Denk aan een aankoopmakelaar of bouwkundig expert met specifieke kennis over rieten daken. Wellicht is er zelfs een rietdekker die met u mee kan kijken.

Heeft u uw riet gedekte droomwoning gevonden? Vergeet dan natuurlijk niet om een goede rietverzekering af te sluiten. Op onze website vindt u meer informatie over onze opstalverzekering voor riet gedekte woningen of kunt u direct een vrijblijvende offerte aanvragen.

Uw reactie toevoegen

Via onderstaand formulier kunt u uw reactie toevoegen.

Social Media

Aanmelden nieuwsbrief