Alles wat u moet weten over Novariet

Geplaatst op woensdag 12 juni 2019 in Blog Uitgelicht

Naast natuurlijk riet is het ook mogelijk om uw woning met kunstriet te laten bedekken. Kunstriet biedt vele voordelen, waaronder betere weerstand en een lager risico op brandgevaar. Een veelgehoorde klacht is dat kunstriet toch niet dezelfde karakteristieke uitstraling heeft als natuurlijk riet. Daar lijkt het Nederlandse Novariet nu een oplossing voor te hebben gevonden.

Kunstriet is allang niet meer een onbekend fenomeen. Het elimineert grotendeels de risico’s en nadelen van natuurlijk riet. Het probleem van kunststof riet is dat het vaak onnatuurlijk oogt en daardoor niet dezelfde charme uitstraalt als een natuurlijk rieten dak. Bovendien kan het laten plaatsen van een kunststof rieten dak vrij kostbaar zijn. Tot op heden was kunstriet daarom niet het meest ideale alternatief.

Het bedrijf Novariet zag dezelfde problemen met kunstriet en heeft daarom een eigen techniek ontwikkeld die hierop inspeelt. In dit artikel vertellen wij u meer over Novariet en of dit kunstriet inderdaad een ideaal alternatief is voor natuurlijk riet.

Novariet rieten dak
Bron: Novariet.nl

Wat is Novariet?

Novariet is kunstriet dat bestaat uit polymeren. Iedere rietstengel wordt individueel gemaakt, waarbij de structuur en kleurverloop dusdanig wordt samengesteld dat Novariet dezelfde uitstraling moet creëren als natuurlijk riet.

De rietstengels worden bij het aanbrengen dusdanig gelegd dat er verschillen in diktes en lagen ontstaan, wat eveneens bijdraagt aan een natuurlijkere uitstraling. Het bedrijf uit Musselkanaal biedt Novariet aan voor zowel standaard dakconstructies als maatwerk.

Voordelen Novariet

Ten opzichte van natuurlijk riet biedt Novariet verscheidene voordelen. Wellicht het grootste voordeel is dat het polymeren materiaal niet brandbaar is. Daarnaast kent Novariet de volgende voordelen:

 • Het materiaal biedt geen voedingsbodem voor mos en algen
 • Vogels laten de stengels met rust
 • Novariet is weersbestendig
 • Er kunnen ook zonnepanelen geïntegreerd worden
 • Zeer lange levensduur. Novariet biedt tien jaar garantie
 • Optimale isolatie, wat u geld bespaart op uw energierekening

Een dak voorzien van Novariet gaat dus veel langer mee dan natuurlijk riet en is bovendien onderhoudsarm.

Nadelen Novariet

Toch zijn er ook een aantal nadelen te benoemen. Allereerst vraagt het aanbrengen van Novariet op dakconstructies om extra expertise en kan daarom alleen worden aangebracht door gecertificeerde dakdekkers. Daardoor is uw keuze uit dakdekkers beperkt. Wel bent u er op deze manier van verzekerd dat het kunstriet wordt gelegd door een expert.

Een ander nadeel is dat Novariet qua uitstraling zeer dicht in de buurt komt van natuurlijk riet, maar het gebrek aan verwering en de geur van riet voorstanders van natuurlijk riet zullen missen.

Verder zijn de kosten voor het laten plaatsen van een Novariet dak sterk afhankelijk van de situatie. Bijvoorbeeld de grootte van uw dak en welke afwerking gewenst is.

Wie meer wil weten over Novariet kan het Experience Center in Musselkanaal bezoeken of rechtstreeks contact opnemen.

Conclusie

Novariet is naar onze mening absoluut een enorme verbetering ten opzichte van andere vormen van kunststof riet, waarbij de structuur en kleurstelling dichter in de buurt komen van natuurlijk riet. Als verzekeraar van rieten daken juichen wij de duurzaamheid en met name de brandveiligheid toe.

Toch kunnen wij ook begrijpen dat liefhebbers van natuurlijk riet bepaalde elementen missen in de kunstmatigheid van Novariet. Uiteindelijk is het natuurlijk aan uzelf om hierin een mening te vormen.

Bent u de trotse eigenaar van een riet gedekte woning, maar zoekt u nog een betere rietverzekering? Vraag dan een vrijblijvende offerte aan via onze website.

 • D. Wesselius
  21 februari 2021

  Beste mevrouw/ heer,

  Wij hebben interesse in het eventueel aanleggen van een kunststof riet op ons nog te bouwen huis. Welke kleuren heeft u beschikbaar en heeft u een proef staal hiervan? Is het mpgelijk om deze proefstalen op te sturen?
  Is er globaal een prijs te zeggen per m2?

  Graag hoor ik van U,

  Met vriendelijke groet,

  D.Wesselius

Uw reactie toevoegen

Via onderstaand formulier kunt u uw reactie toevoegen.

Social Media

Aanmelden nieuwsbrief