Alles over het renoveren van uw rieten kap

Geplaatst op vrijdag 28 februari 2020 in Blog Uitgelicht

Door invloed van weer en wind kan uw rieten kap over de jaren heen slijten en problemen veroorzaken. Vervanging van uw rieten kap is vaak een kostbare investering en lang niet altijd noodzakelijk. Renoveren is daarom in sommige gevallen een uitstekende oplossing en kan, afhankelijk van de situatie, ook financieel positief uitpakken.

Ondanks goed en regelmatig onderhoud kan het toch gebeuren dat uw rieten dak na verloop van tijd slijtplekken vertoont. Het riet kan op sommige plekken uitdunnen of beschadigd raken, waardoor de kans op vochtproblemen toeneemt. Bovendien is een rieten kap met veel slijtageplekken natuurlijk geen fraai gezicht.

Lang niet altijd is een volledige vervanging van de rieten kap nodig en volstaat een renovatie, waarmee u ervoor zorgt dat uw dak weer voor jaren mee kan. Er zijn meerdere renovatietechnieken en -methodes waarmee u uw rieten kap kunt laten renoveren.

Wij raden aan om het renovatiewerk in ieder geval door een gecertificeerde rietdekker uit te laten voeren. Het gaat immers om specialistisch werk en uw riet verzekeraar kan dit zelfs verplichten.

Renovatietechnieken rieten kap

In de meeste gevallen zal de rietdekker eerst beginnen met het verwijderen van mossen, algen en andere zaken die niet op uw rieten kap thuis horen. Daarna kan de rietdekker een goede inschatting maken van de slijtage en mogelijke schade, om zo te bepalen wat er moet gebeuren voor de renovatie.

Bijsteken

Valt de slijtage nog mee en gaat het puur om het verhelpen van een paar kale plekken, dan volstaat bijsteken.

Op kwetsbare plekken worden er nieuwe rietstengels van circa 40 tot 60 centimeter bijgestoken. Ook eventueel versleten gaarden worden vervangen. De rietdekker klopt het riet overal weer goed aan en uw renovatie is klaar.

Let wel: Deze techniek wordt alleen toegepast als uw rieten kap nog overal een dikte van tenminste 15 centimeter heeft.

Bron afbeelding: Wikimedia Commons

Opstoppen en doordekken

Wanneer uw rieten kap ook weer op dikte gebracht moet worden, zal de rietdekker over gaan op doordekken en/of opstoppen.

In dit geval trekt de rietdekker alle lagen riet terug, om vervolgens kale of dunne plekken op te vullen met nieuw riet. Ook versleten gaarden worden indien nodig vervangen. Het rieten dak wordt eveneens weer afgeklopt (afgedreven) en uw rieten kap is weer zo goed als nieuw!

Het spreekt voor zich dat bijsteken in vergelijking met opstoppen en doordekken minder arbeidsintensief is en daardoor ook minder geld kost. Het voordeel van doordekken is dat door het terugtrekken van het riet ook eventueel onderliggende problemen aan de constructie boven water komen.

Voor het financieren van de renovatie van uw rieten kap kunt u in sommige gevallen gebruik maken van subsidies. Doorgaans gaat het om subsidies voor het onderhoud van monumentale panden.

Als u toch bezig bent…

Een renovatie van uw rieten kap is eveneens een mooi moment om ook andere onderhoudsklussen aan uw dak aan te pakken.

Is bijvoorbeeld de vonkenvanger nog in goede conditie en hoe staat het met eventuele dakgoten? Heeft u daarnaast al overwogen om zonnepanelen op uw rieten kap te laten plaatsen of gekeken naar isolatiemogelijkheden?

Ook voor uw rietverzekeraar is goed onderhoud aan uw rieten kap van groot belang. Uw dak is dan namelijk minder kwetsbaar voor bijvoorbeeld stormschade. Bent u nog zoekende naar een rietverzekering? Vraag dan een vrijblijvende offerte aan via onze website.

Uw reactie toevoegen

Via onderstaand formulier kunt u uw reactie toevoegen.

Social Media

Aanmelden nieuwsbrief